Odštampajte ovu stranicu
petak, 17 jul 2015 14:05

DRVENE VIKENDICE-saveti za gradnju Istaknut

Napisano
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Razmišljam i pitam se, gde smo pogrešili i kada smo se promenili toliko? U načinu života, trci za zaradom, snobizmu i samoljublju koje nas obuzima...u zaboravljenim prijateljima, zaboravljenim druženjima, nema više nedeljnih ručkova u prirodi, uz gitaru i harmoniku, gajbu „Jelena“... i rumene nasmejane žene i vrišteću decu. Ne, sada živimo nekim otuđenim, samodopadnim životima, tu i tamo nekad i odemo solo u prirodu, autom tamo i amo, malo proteglimo noge... i tu je kraj priče.

vikendica na Goliji

Međutim, pojam vikendice je duboko ukorenjen u našem mentalnom sklopu i mnogi su zaboravili šta zapravo i treba da bude vikendica, kako da se gradi...i tu smo kao društvo podlegli snobizmu i prestižu, a ja mislim na one iskonske vikendice i samo takve i priznajem... DRVENE naravno... zidovi od greda, rešetkasta konstrukcija, kako su naši stari gradili, grede na temeljima unaokolo, sa njih dignute vertikale, opet na njih grede unaokolo koje daju stabilnost i držaće taj okvir rogove... sve ostalo bi trebalo da bude u skladu sa time, jednostavno, jeftino, a lako obradivo i ugradivo... kako su i naši stari gradili... vreme u kome živimo nam je donelo i neke benefite - nove materijale u gradnji drvetom i koji nam mogu jako biti od pomoći i olakšati gradnju: OSB ploče...njima možemo obložiti drveni kostur, spolja, kao konstruktivni element i statički brzo i čvrsto povežemo celu konstrukciju... ako možemo, a trebalo bi, ugradimo izolaciju između greda...neovisno, je li mineralna ili kamena vuna...ili recimo trska. Sa unutrašnje strane možemo opet postaviti OSB ploču ili običnu ivericu (ako nema vlage iz temelja)... kao unutrašnju oblogu možemo postaviti Knauf ploče, ako je obična, neoplemenjena iverica možemo je okrečiti gašenim krečom (naravno, pokitaćemo glave zavrtnjeva da se ne vide).... ili zalepiti tapete... mada je Knauf ploča najbolja solucija...sa spoljne strane, na OSB ploči bi trebalo napraviti roštilj od drveta, znači vertikalne, pa njih horizontalne štafle /da struji nesmetano vazduh/ i postaviti vertikalnu oblogu od dasaka...kao "fasadu"... pri tome treba dovoljno visoko napraviti temelje da se daščana obloga nigde ne dotiče zemljišta, kako bi vazduh mogao nesmetano da struji iza nje i suši je kada nakisne. To je prvi preduslov da nam obloga dugo traje. Ugradićemo vrata i prozore, ne moraju biti vrhunski, mogu i polovni, skinuti sa neke kuće, bitno je da drvo nije trulo nigde... Pod u vikendici... najbolji je običan, daščani, na rešetkastoj pod-konstrukciji, sa kamenom vunom kao izolacijom, to će štititi od hladnoće i daske se neće ugibati jer je kamena vuna tvrda.

 krov

Ostaje nam pitanje krovišta i krovnog pokrivača... kako god to zamislili, krovište mora biti dobro izolovano, leta su sve toplija i naravno u takvu vikendicu nećemo ugrađivati klima uređaj... zato krovna izolacija ima ključnu ulogu, da štiti kompletan objekt od sunčeve topline... da ne govorimo o opciji da su na galeriji, pod krovom, kreveti za spavanje... tada izolacija mora biti obilna i to je jedino na čemu ne treba štedeti, naravno, obavezno napraviti ventilisano krovište, sistemom letva/kontraletva... ako imate sreće i malo potražite po oglasima, možda pronađete neki stari crep, neka Vas to ne brine, onaj star 50 ili 60 godina nije ništa izgubio na svom kvalitetu... a možete ga dobiti za bagatelnu cenu. Kako god izvodili krovište,  sugestija je da osnovnu izolaciju postavite između rogova, pa na nju sekundarnu izolaciju od tvrde kamene vune, sa kanalima za strujanje vazduha (ventilisano krovište) pa tek onda krovni pokrivač...ako je crep ili lim... da je čim veći protok vazduha od ispod i da se nigde ne dodiruje s krovnom konstrukcijom, izuzev letava, tako da je čim manja razmena topline leti.

 pod nacrt

Ostaje nam još premaz...danas je na tržištu nebrojeno mnogo lazurnih premaza, ne koristite nikada staro ulje i slične "bisere" sam-svoj-majstor tehnike... kao prvo, beskrajno zagađujete životnu sredinu, naročito vodo-tokove, kao drugo, sve to samo smrdi, a ustvari ne štiti drvo...umesto toga opredelite se za kvalitetniji lazurni premaz /sa UV zaštitom, makar za spoljne i vidljive površine drveta/... Samo kvalitetnim premazom drvo će istaći svu svoju lepotu, a zato i razgovaramo o drvenoj vikendici...jer je povratak tradiciji, jer je lepa, jer je zdrava, ekološka, topla i najviše moguće ljudska... jer se u njoj najbolje osećamo, jer smo omotani prirodom oko sebe.

Autor: Brvnare Gradac

Pročitano 5473 puta

Srodni članci