Odštampajte ovu stranicu
subota, 27 februar 2016 08:00

Sibirski kedar u Staroj Pazovi

Napisao Tamara Karanović
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Dugo smo se divili etno selu na Fruškoj gori Deus group, a onda smo sličan rad primetili na nekoliko prekrasnih drvenih vikendica na Zlatiboru. Lako smo uvideli sličnosti. Vikendice od kedra ostavljaju utisak na svakog prolaznika, a mi nismo bili ništa otporniji na njihov efekat. Saznali smo da su ove reprezentativne građevine delo porodične firme Vatra iz Stare Pazove,  pa smo im otišli u posetu kako bismo saznali nešto više o ovakvom tipu gradnje, njihovoj proizvodnji, ali i samom drvetu kedru.

 

              Kuće od kedra smatraju se najzdravijim životnim okruženjem. Trajnije su od zidanih kuća, što potvrđuju ruske crkve i kuće starije od 800 godina. Građa od kedra koristi se za izgradnju čuvenih sibirskih brvnara, sauna i nameštaja. Upravo iz Sibira, Vatra uvozi ovo veoma retko drvo. Iako je na porudžbinu potrebno čekati i do dve-tri nedelje, isplati se zbog velikog broja blagotovornih dejstava na ljudski organizam. Kedar sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja se oslobađaju iz drveta čak i nekoliko stotina godina nakon seče. Upravo njegova ulja najveće su lekovito svojstvo ovog drveta. Ona uništavaju bakterije i mikroorganizme, pa je vazduh pod ovih uticajem gotovo sterilan. Osim toga, eterična ulja povoljno deluju na kardiovaskularni sistem i skoro ceo ljudski organizam. Zbog velike količine smole sibirski kedar je otporan na gljivice i truljenje, i ne zahteva posebnu zaštitu. Takođe se I nameštaj za kuće pravi od kedra, kao i za čitave drvene konstrukcije za brodove, što je, morate priznati vrlo interesantno pogotovo za ljubitelje reka. Takvu jednu kancelariju na brodu obloženu kedrom upravo DudićI (vlasnici Vatra doo) prave za sebe i biće usidrena u Sremskim Karlovcima tako da će moći I da se vidi. Kedrov dobar ugled potvrđuje to da u Rusiji ovo drvo predstavlja simbol  jedinstva čoveka i prirode, pa ga Rusi često nose i kao zašitnu amajliju.

                Osim drvene građe, od kedra se koriste i:

* kedrovi orasi ( tj.šišarke, u svetu su poznate kao pinjoli ( pignoli ). Cena običnih zrna pinola iznosi od 50-100€/kg, a kedrovi su daleko cenjeniji. Bogati su esencijalnim aminokiselinama- lizinom )

* kedrovo brašno ( hlebno brašno iz šišarki )

* kedrovo ulje za masažu i relaksaciju

* kedrov maslac, koji se koristi u terapeutske svrhe : normalizuje nivo lipida i horesterola u krvi

* koristi se čak i kora koja je bogata ugljenim hidratima.

Sve navedene prednosti kedra, bile su važne Vatri, koja se trgovinom drvetom bavi  više od 10 godina. Osim kedra, Vatra se bavi i premazima za drvo, Kedrovo drvo se smatra elitnim materijalom, ne samo zbog dugovečnosti i zdravog okruženja, već i zbog prirodne lepote, raznolikosti tekstura, boja i nijansi.

 

Autor: Tamara Karanović

 

Pročitano 12454 puta