Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 14:57

VIKEND KUĆA, OD IDEJE DO REALIZACIJE

Napisao
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Vikend-kuća, ni previše blizu, ni previše daleko od gradske vreve, nastala je iz potrebe urbanog čoveka da održi kontakt sa prirodom, da pronađe mir, da se opusti. Bez obzira na to da li je ušuškana u brdovitom ili pak razotkrivena u ravničarskom predelu, njena uloga je jasna. A geografske prilike i želje i mogućnosti pojedinca odrediće formu i jedinstvenost svake ponaosob.

Uspešnoj relizaciji ovakve jedne oaze, prethodi razrada ideje o njoj i osmišljavanju svakog detalja. Vreme potrebno da se dođe do konačnog rešenja zavisi od složenosti objekta, zahteva budućeg vlasnika, njegove jasne predstave o tome šta želi i na kraju, od umešnosti samog arhitekte kojem je taj posao poveren. Da je proces projektovanja kompleksan potvrđuje i to koliko samo lokalitet direktno utiče, ne samo na poziciju objekta i njegovu orijentaciju, nego i na izbor materijala, raspored prostorija, oblikovanje, eksploataciju prirodnih resursa. Sve su to delovi jednog mozaika koji se kroz faze razrade polako sklapa.

Ukoliko to urbanistički nije unapred određeno, na položaj kuće na parceli i njenu formu u osnovi (kvadratni, pravougaoni, razuđeni) uticaće blizina susednih objekata, površina objekta, broj etaža, potrebe i želje vezane za veličinu prednjeg, odnosno zadnjeg dela dvorišta, nagib terena, orijentacija, blizina reke, jezera, vizura, itd. Stoga će objekti na užim i dužim parcelama imati sličnu formu, odnosno širu i dužu u suprotnom. Kuća će dobiti na visini, posebno ako je motiv neki dobar pogled. Gde je teren u nagibu, ona će možda biti ukopana (delimično ili potpuno), pa će njenom vlasniku pružiti ne samo jedan novi izazov življenja nego mu i omogućiti i veliku uštedu u kasnijoj eksploataciji.

Kada se govori o unutrašnjoj organizaciji prostora u vikendici, prioritet dobija definitivno zona dnevnog boravka. Polazeći od toga da je to deo kuće u kojem se najviše boravi, treba ga postaviti tako da se što bolje iskoristi glavni potencijal lokacije, kao što je dobra vizura ili najvredniji ambijentalni deo parcele. Raspored prostorija prema stranama sveta je takođe veoma bitan aspekt i poželjno je da glavne prostorije dobiju južnu, a sporedne severnu orijentaciju. Otvoreni delove kuće, terase i balkoni neizostavni se deo vikendice kako bi u njoj ugođaj bio potpuniji i intimniji u kontaktu sa prirodom.

Izbor materijala u izgradnji vikendice u većoj meri će odrediti finansijska situacija investitora, ali treba voditi računa i o ekonomskoj strani njene kasnije eksploaticije, odnosno utrošku energije za zagrevanje i hlađenje objekta (energetska efikasnost).

Završna obrada je važan deo estetike u celosti i mora da bude deo prirodnog ambijenta u kojem se kuća nalazi, pa će se tako objekat u njega utopiti ili će istaći njegovu najveću vrednost. Velike staklene površine omogućuju eksterijeru da postane deo enterijera i tako boravak u kući učine još prijatnijim.

Oblikovanje i forma proističu iz funkcije (rasporeda prostorija), kreativnosti i estetskih vrednosti projektanta i investitora, koje se neretko veoma razlikuju. Taj jaz nije nepremostiv, samo je potrebna dobra komunikacija i međusobno razumevanje pa da profesionalnost sa jedne i komfor sa druge strane bude ispoštovani.

Konstrukcija objekta određuje njegovu stabilnost i trajnost i u direktnoj je vezi sa formom i materijalizacijom. Ona je nešto na čemu se nikako ne treba štedeti.

Unutrašnje obloge, nameštaj, osvetljenje, deo su enterijera koji stvara konačni ugođaj onome ko u njemu boravi. Pojava kamina, kao simbola ognjišta, drvene i kamene zidne obloge, samo su deo onoga što je danas skoro neizostavni deo unutrašnjeg dekora vikendice.

Na kraju, kada je kuća osvanula na svojoj  parceli, treba urediti njen okoliš, povezati je sa elementima prirode, zaći u nju, obogatiti je. Okućnica, bašta, bogati vrt, deo su svake vikendice, bez kojih ona ne bi bila to što jeste, oaza mira i uživanja. Savremena pejzažna arhitektura nudi puno mogućnosti za ostvarivanje ove ideje.

Kada se sve uzme u obzir, priznaćete, dug je put do ostvarenja ovakvog sna. A vredi li? Pitanje je suvišno!

Autorka: Marija Čegar d. i. a.

Pročitano 6306 puta

Najnovije od Magazin Vikendica