Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 06 februar 2014 11:08

Doživite boju dodirom Istaknut

Napisao Redakcija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 Doživite boju dodirom 

Tekstura je veoma važan deo uređenja enterijera. Iako je svuda prisutna često se zaboravlja. Može se naći u iskričavom sjaju vaze, grubom tkanju tapacirane stolice, u lepoti prozirnih zavesa ili gustih draperija. Svaki materijal ima određenu teksturu kojom može povećati ili umanjiti doživljaj određenog prostora. Tekstura pruža mogućnost da doživite prostor vizuelno i taktilno. Trik je prepoznati karakteristike teksture nekog materijala i kontrolisati primenu istog u prostoru kako bi se dobio željeni stil uređenja.

 

Kada se uvode određeni materijali u opremanje prostora potrebno je napraviti analizu svih površina – podova, zidova i plafona i kompletne opreme koja će se postaviti na određenom mestu. Koristeći kreativnost, čak i od svakodnevnih predmeta i materijala može se kreirati unikatan stil vašeg doma doprinoseći kvalitetu prostornog uređenja. Teške, izražajne, grube teksture čine prostor manjim, ali komfornijim i prijatnijim za boravak. Nasuprot tome glatki kamen, svetlucavo staklo i pod visokog sjaja otvaraju prostor i čine ga većim i kreiraju suzdržaniju atmosferu i sofisticiranije uređenje. Bilo da je glatka ili gruba, tvrda ili mekana, sjajna ili mat, tekstura donosi specifičan izgled prostorije ističući lični stil i pozivajući goste unutra. Kao i boja, tekstura snažno utiče na kreiranje ambijenta. Zašto ne biste iskoristili prednost svega toga i naravili jedinstven prostor? Primena teksture može se prilagođavati na mnogo načina. U dnevnom boravku zbog svakodnevnog okpuljana i druženja porodice i prijatelja i mnoštva različith aktivnosti primenom teksture na određen površinama mrlje ili fleke koje nastaju manje će se videti. Na izrazitim teksturama razlika u boji i poneke mane će biti prikrivene daleko bolje nego na glatkim površinama.

Tekstura utiče na to kako će se boja doživeti. Prilikom uređenja jednog prostora može se koristi jedna boja različith tekstura čime će se dobiti naizgled više nijansi te boje. Glatka sjajna površina intezivira boju dok gruba, mat potčinjava intezitet boje. Tekstura kreira od jedne boje različite nijanse. To je veoma važno prilikom odabira tekstura koje se uklapaju i koje su komplementarne prilikom opremanja i uređenja prostora. Prvi korak je definisati ambijent kakav želite da postignete u određenoj prostoriji. Sledeći korak je izbor materijala koji će se Vas dovesti do toga. Često tekstura proizvodi i određeni osećaj topline. Teksture sa visokim sjajem deluju hladnije, dok zrnasta i gruba tekstura izaziva osećaj topline. Spoj suprostavljenih tekstura: teška sa mekanom, glatka sa grubom, sjajna sa mat može biti veoma interesantna. Svilenkasti saten deluje vrlo luksuzno i posebno će se istaći ukoliko se postavi pored grube vune, dok glatke staklene površine sijaju naspram sirovog betona i drveta. Igrajte se teksturama uklapajući ih u jednu harmoničnu i zanimljivu celinu... one će vama i vašim gostima pružiti jedinstveni doživljaj! Važno: budite pažljivi prilikom izbora tekstura i nemojte da preterete sa istim. Savet stručnjaka, dizajnera enterijera, svakako će Vam pomoći u tome da dobijete najviše od svog prostra i da uživate i budete ponosni na njega! 

Dipl.dizajner enterijera i nameštaja Milena Maksimović 

Salon dekorativnih tehnika Novi Sad, Bele Njive 5,http://dekorativnicentar.webs.com/

Pročitano 3248 puta