Odštampajte ovu stranicu
sreda, 12 mart 2014 13:11

SLANA CIGLA U ENTERIJERU Istaknut

Napisao Andrijana Žigić
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

             Slana cigla 1Dizajn 21. veka

            Kada kažemo: “Uredjenje enterijera i dekoracija zidova ili prostora“, odmah pomislimo na nezaobilazan detalj, a to je deo uradjen od dekorativnog kamena, dekorativne cigle, 3D panela, tapeta, foto tapeta... Jedan od novijih materijala i na našem tržištu, jeste i slana cigla! Slana cigla je ručno obradjena od himalajske soli, koja je nastala isušivanjem prastarih mora, sadrži u sebi sunčevu svetlost i energiju staru više miliona godina. Klasičan dizajn i boja slane cigle lako se uklapa u ambijent prostora. Boja, odnosno nijansa slane cigle može varirati od bele boje, preko ružičaste, do tamno crvene. Kristalna struktura, blago prožimanje nijansi, dubina koja se vidi kroz pojedine, prozirne komade cigle i odmeren sjaj, daju joj posebnu lepotu i eleganciju.

            Odabir prostora, deo zida, komad nameštaja koji ćete obložiti ili iskombinovati sa dekorativnom slanom ciglom, zavisi od vaše odluke i ukusa. Može se dobro uklopiti u stanovima i kućama  sa modernim enterijerom i idealno se slaže sa materijalima od drveta, bilo koje vrste. Spušteni plafoni, razni oblici rasvete u plafonskim ili zidnim dekoracijama od gipsa, u kombinaciji sa toplim bojama, daju intenzivan, ali prijatan osećaj. Slana cigla može izgledati  kao izuzetno atraktivan dekorativni sadržaj u kafićima, hotelima, kancelarijama, ali zbog zdravstvenih prednosti  preporučuje se i za zabavišta, dečije sobe, bolnice, dnevni boravak, spa centre… Bilo da slanom ciglom odlučite da dekorišete ceo zid ili tek jedan deo, prostor će zablistati.

          kafic 4 Odličan izbor prostora u koji bi se uklopio dekorativni zid od slane cigle, iz više razloga, jeste i spavaća soba. U spavaćoj sobi provedemo skoro trećinu svog života, pa bi samim tim trebali sebi prilagoditi i prijatnu atmosferu, čist vazduh i ujedno iskoristiti jedinstvene osobine himalajske soli .  Detalj koji nikako ne treba zaboraviti, jeste led rasveta koja se postavlja iza kompletnog zida od slane cigle, koja osim dekorativnog, ima i izuzetno blagotvoran uticaj na organizam. Takva vrsta osvetljenja može biti sasvim dovoljna, da napravi vrlo ugodnu i intimnu atmosferu.

           Toplota od rasvete oslobadja negativne jone zarobljene u okviru slane cigle i tako ih svakim dahom unosimo duboko u pluća. U plućima, male komorice vezuju kiseonik sa negativnim jonima koje se zatim absorbuje u krvotok i čisti i prečišćava efektom slanog kamena, svaki organ u telu. Slana terapija, koju sami postižemo u svom prostoru i vremenu, odličan je način da naše telo uzima minerale (84 vrste minerala i prirodnih jedinjenja).

             Ukratko, negativni joni uklanjaju bakterije, vitaliziraju naše ćelije, povećavaju kapacitet kiseonika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, povećavaju moć koncentracije i budnost, uklanjaju umor i stres, povećavaju otpornost prema bolestima, naročito dobro utiču protiv glavobolje, nesanice, alergija, astme, bronhitisa  i mnogih drugih tegoba.

Autor: Andrijana Žigić, Dekorativni centar

Pročitano 3610 puta