Odštampajte ovu stranicu
nedelja, 02 novembar 2014 11:27

DRVENE GREDE U ENTERIJERU Istaknut

Napisao Andrijana Žigić
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

               Drvene grede su lepo istaknuti detalji u enterijeru, svojom prirodnom i rustičnom lepotom daju toplinu i poseban šarm prostoru. Iako su plafonske grede osnovna karakteristika rustičnog dekora, one su zapravo veoma popularne i odlično se uklapaju u bilo koji stil. Jako često se mogu videti i u modernom enterijeru i to kao odlična kombinacija sa ostalim materijalima i nameštajem.

Drvene grede u enterijeru

                Danas postoje i jako dobre imitacije starih drvenih greda. Napravljene su od poliuretana, a u izgledu skoro i da nema razlike u odnosu na prirodne grede. Imaju identičnu strukturu starih drvenih greda, pukotine od vremena, pruge i jedinstvene godove, boju od svetlog hrasta do tamnog oraha. Sve te karakteristike daju enterijeru poseban duh prijatnosti, sav potreban sjaj, eleganciju i sofisticiranost. Njihova prednost je velika, olakšane su i brzo se postavljaju, tako da se mogu postaviti na gipsanu plafonsku konstrukciju, samo lepljenjem. Imaju i prateću opremu: imitacija drvenih konzola (nosači za drvene grede), traku kao imitaciju kovanog gvožđa, koja je odlična za skrivanje spojeva kod greda i vizuelno ima odličan efekat.

 

Grede

               Kako urediti i ulepšati potkrovlje ili tavan? Pretvoriti ga u prostor za odmor, uživanje i bežanje od svakodnevnih obaveza? Najčešće nam ove prostorije služe samo kao skladište, za stare i zaboravljene stvari. Međutim, ako se ovom prostoru posveti pažnja i nađe arhitektonsko rešenje, ono može da se pretvori u prelep mali - veliki kutak, zavisno od kvadrature. Obično kod potkrovlja ili tavana imamo kose plafone, kosine, koje mogu da se urede sa imitacijom starih drvenih greda i da to u samom prostoru bude akcenat lepog. Ako nema dovoljno prirodne svetlosti, a to je dosta važno za pozitivnu energiju i prijatnost prostora, majstor nam može bez velikih teškoća napraviti, još barem dva krovna prozora. Boje plafona i zidova trebaju biti svetle: bela, bež, žuta, da bi tamnije drvene grede bile kao istaknuti kontrast na njima i da bi prostor bio vizuelno što veći. Pod, laminat ili parket, odlično bi se uklopio svetli jasen! Nameštaj što svetliji, ni u kom slučaju ne pretrpavati prostor sa stvarima i nameštajem. Pretrpan prostor stvara otežanje u komunikaciji i proizvodi loše energetske vibracije. Uvek treba prostor harmonizovati, jer vaš dom ste vi!

Drvene grede za dekoraciju

             Bilo da se radi o poslovnim prostorima, ateljeima, porodičnim stanovima ili vikendicama, grede služe i kao zanimljivi pregradni 'zidovi', te tako mogu da odvajaju trpezariju od dnevne sobe ili verandu od spavaće sobe. Uz malo mašte, sa gredama može da se stvori opcija za ličnu biblioteku, prostor za vežbanje, policu za sitnice ili stub garderobera. Usvakom slučaju, drvo kao osnova greda, predstavlja jedan od najplemenitijih materijala u opremanju enterijera, koje svojom teksturom i izgledom uliva toplinu, daje ušuškanost prostoru, odaje utisak bogatstva, stila i ukusa. Tako da sa malo volje, možete upotpuniti svoj prostor, dati mu drugu dimenziju i bolju harmoniju.

Autor: Andrijana Žigić

Pročitano 5322 puta