Odštampajte ovu stranicu
sreda, 18 jul 2012 18:15

ANTISTRES

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Reč stres se često upotrebljava, moglo bi se reći svakodnevno. Šta nam se dogodilo pa nam je stres postao svakodnevica? Kako se boriti protiv stresa i kako ga pobediti? Najpoznatiji način borbe je upotreba leka „bensedina”. Očito je prodaja „bensedina” toliko porasla pa je i Država morala da reaguje, pa nas štiti od stresa tako što je uvela prodaju „bensedina” samo na lekarski recept. Da li je sada smanjena njegova upotreba? Ako i jeste, šta je sa stresom? Da li je smanjena njegova količina? Pa, svi smo učili da je važnije lečiti uzrok nego posledicu!

Gledajući filmove (naročito Američke), uočavamo da „razvijeni Zapad“ u velikoj meri koristi usluge psihologa. Tako smo saznali da Amerikanci imaju ličnog psihologa češće od zubara. Za sve probleme koje imaju oni se obrate psihologu i verovatno im taj razgovor pomaže da se lakše nose sa njima. Srbija je prihvatila sve što dolazi sa Zapada, i dobro i loše, ali usluge psihologa su i dalje sporadične. Više je razloga za to, ali spomenimo samo neke: Srbija je živela u kominuzmu u kojem je sve bilo zabranjeno pa i imati probleme. Veliki Vođa nam je rekao šta je dobro, a šta nije, šta nam treba, a šta ne. Objektivno gledajući, prosečan čovek i nije imao nekih većih problema. Samim tim ni psiholog mu nije trebao...

Kapitalizam ulazi u Srbiju dvadesetak godina, nekima godi, nekima škodi, nekima je doneo bogatstvo, nekima siromaštvo, ali probleme svima.

Ranije smo govorili da je najveće bogatstvo – prijateljstvo. Prijatelju smo se obraćali i kada nam je teško. Pa prijatelj je za to i postojao: da nas sasluša, nekada posavetuje, a nekada je i samo „ljudovanje” sa prijateljima činilo da nam sutrašnji dan bude i lakši i lepši. Imamo mi i danas prijatelja, ali oni imaju svojih problema, a i vremena je sve manje.

 I na kraju, usluge psihologa su za našeg prosečnog žitelja preskupe. U stvari, većina i ne zna koliko košta taj njihov sat, ali naravno ima prečih stvari: struja, grejanje, školarina... (spisak je predugačak).

 Uvažavajući i druge načine borbe protiv stresa, kao što su npr. opijanje petkom uveče, navijanje na fudbalskoj utakmici, odlazak u teretanu ili šetnju parkom, magazin „Vikendica“ preporučuje kupovinu placa za viknedicu.

 Kupovina placa za vikendicu je investicija za budućnost, istovremeno hobi i zabava, ali i ulaganje u zdravlje. Plac se može naći i za relativno malo novca, a gradnja vikendice je moguća čak i ako ne znate kako i nemate viška novca. Verujte, može se. Vrlo je malo onih koji su istresli vreću novca, a zauzvrat im je preduzimač napravio vikendicu. U vikendici imate posla onoliko koliko želite. A ako i ne želite baš ništa da radite, sam odlazak iz stana u prirodu, u mir i tišinu je  blagotvoran. Vlasnici vikendica se prepoznaju ponedeljkom: odmorni (a fizički iscrpljeni), raspoloženi i spremni za nove radne pobede.

 Vlasnik vikendice ne kupuje “bensedine” i ne traži usluge psihologa.

Pročitano 3077 puta

Najnovije od Magazin Vikendica