Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 06 avgust 2012 16:26

RUČNO KOPANJE BUNARA

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

RUČNO KOPANJE BUNARA

 Vlada Joksimović (49) iz sela Samailo kod Kraljeva ručno kopa bunare od svoje petnaeste godine. Kaže da je do sada iskopao na stotine bunara, a osnovni alat su mu kramp, ašov i čekrk za spuštanje u vodu. Čitavu akciju započinje Vladin komšija Žiko koji je rašljar, a Vlada kaže da još nikada nije “omanuo”. Zatim sledi teži zadatak –  kopanje.

Kako bi se sam čin kopanja što pre obavio, potrebna su tri jaka čoveka, kaže Vlada. Na pitanje koliko je obično potrebno vremena dok se ne dođe do vode, ovaj bunardžija kaže da sve zavisi od terena. “Najdublji bunar koji sam ikada iskopao bio je dubok 42 metra”, priča nam Vlada. Osim kopanja Vladina ekipa na svakih metar i po i betonira. Kada voda napuni betonski rezervoar, to znači da je njihov posao završen.

“Neki vlasnici traže da im mi instaliramo i pumpu. Radimo sve po dogovoru i prema zahtevima mušterija”, kaže Vlada. Inače, cena za ručno kopanje bunara zavisi od dubine i iznosi 120 evra po metru kopanja. Na pitanje zašto ručno kopaju, kad danas postoje i mašine za to, Vlada odgovara da većina njegovih mušterija želi šire bunare, a mašine kopaju dosta usko, pa se iz tog razloga odlučuju za starinski način.

 

 

Pročitano 5110 puta

Najnovije od Magazin Vikendica

Srodni članci