Odštampajte ovu stranicu
petak, 08 avgust 2014 17:22

KAKO DOČEKATI GOSTE U VIKENDICI Istaknut

Napisao VremeJeNovac
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako dočekati goste u vikendici?

Jedan od važnijih razloga posedovanja vikendice je i druženje. Nemojte sebi nametnuti fizički rad kao jedino zadovoljstvo odlaska u vikendicu. Naravno da ste umorni od kancelarije, saobraćaja, politike, stresa... ali nije valjda da ste toliko truda (a i novaca) uložili u vikendicu, a retko vam dodju gosti! Nema opravdanja: zovite prijatelje, komšije, rodbinu, a i kolege sa posla, na druženje. Najčešće čujem da su pare problem i da puno košta dolazak gostiju. Nije tako! Pokušaćemo da vam to i argumentujemo. Pre svega, znajte da niko ne očekuje obilje jela i pića, ali svi očekuju opuštenu atmosferu.

                Ali hajde da vidimo kako se pripremiti za goste. Da se ne obrukamo, a da se previše ne potroši ni vremena, ni novaca.

                Bez obzira ko nam dolazi i kada dolazi,  rakija se ponuditi mora. Žene uvek mogu popiti kafu, a muškarci rakiju. Pošteno govoreći: to ne košta ništa. Za decu je najbolje, ako im se ponudi voće koje će sami ubrati (postoji realna opasnost da polome neku granu).

                Predjelo (meze) je najlakše za pripremu, ali pazite- može da košta više nego glavno jelo. Gosti će se najviše obradovati prostim jelima: uštipci, kajmak, sir,domaća slanina, domaća kobasica,domaći pršut...I najlošija domaća slanina je bolja od čajne kobasice iz marketa! Ne bih ja tu isticao cenu, već sam ambijent vikendice daje prednost domaćim proizvodima u odnosu na industrijske.

kotlovina

                Glavno jelo. E, tu se pokažite! Roštilj, kotlić, talandara, sač, kotlovina...gosti će sve prihvatiti.  Verujem da ste sve te rekvizite kupili, a i da ste savladali. Za kupovinu pomoći će vam naš sajt www.VremeJeNovac.rs a za upotrebu www.vikendica.net.

Pokušaćemo da napravimo kalkulaciju domaćinskog dočeka gostiju. Predpostavimo da nam u goste dolazi bračni par sa dvoje dece.

Meni br. 1

300 gr mešanog roštilj mesa po odrasloj osobi,  200 gr za dete= 2 kg

1 kg hleba

8 flaša piva

2 lit soka

2 lit gazirane vode

2 kg salate

10 kg lubenice

Ukupno cca: 2.500 din

Meni br. 2

Kotlić (paprikaš, pasulj, riblja čorba), meso ili riba 1,5kg + povrće 0,5kg

1 kg hleba

2 lit vina

2 lit gazirane vode

2 lit soka

2 kg salate

Keks (napolitanke!)

Ukupno: cca: 2.500 din

Meni br. 3

Sač (250 gr mesa po osobi + 200 gr krompira po osobi)

Hleb, vino, voda, sok, salata

Ukupno:  cca 2.500 din

Mi smo zaključili sledeće: bez obzira na izbor glavnog jela, koštaće nas manje/više isto.  Svaka od navedenih stavki je podložna promenama i kalkulacija je samo orijentaciona. Vikendica nam pruža komociju i u oblačenju i u ponašanju, pa je i dekoracija stola minimalna.

Napomena: Nije uračunata potrošnja začina, salveta, briketa, čačkalica...

P.S. Ražanj nismo analizirali jer je malo komplikovaniji za organizaciju, što bi rekli: ne vredi klati vola radi kile mesa, odnosno- za ražanj ipak treba malo veće društvo, a treba na vreme nabaviti pragnje! (prase/jagnje).

Pročitano 2763 puta