Odštampajte ovu stranicu
petak, 19 jun 2015 08:49

RAKIJAŠKI SAVETI Istaknut

Napisao Romeo
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

 

Popularnost domaće rakije, čini se, svake godine je sve veća. Donedavno se rakija podrazumevala u domaćinskim kućama i vikendicama ali je vidljivo da se odomaćila i u restoranima, kafićima i noćnim klubovima. Mnogi ugostitelji tvrde da je rakija popularnija od viskija. Kvalitetne rakije su dostigle i cenu škotskog viskija pa se mnogi pitaju da li je moguće napraviti, u garaži ili šupi, bolje piće od multinacionalnih destilerija koje su uložile milijarde u proizvodnju?

galetova destilerija

Predrag Perić Gale, iz Novog Sada, pravi 5-6.000 litara rakije godišnje i tvrdi da samo kvalitetom može da se probije na, sada već vrlo probirljivo, domaće tržište. Kupce ima uvek iste, koji su potvrdili svoju narudžbu i sledeću godinu, i oni očekuju uvek taj, visoki, kvalitet njegove rakije.  U čemu je tajna dobre rakije? Gale kaže da tajne nema, rakija se vekovima pravi na isti način i ko ispoštuje osnovna pravila ovog zanata, dobiće kao krajnji prozvod, dobru rakiju. Za mlevenje voća koristim ručnu muljaču, a za odležavanje komine imam podrum u kojem je idealnih 18°C. Trudim se da kominu mešam barem dva puta dnevno i uvek ispoštujem tih 15-20 dana potrebnih za vrenje.

Pečenje prve, meke, rakije korigujem dodavanjem obične vode čime je spuštam na 10 gradi pa zatim prepeku.Prepeku treba raditi polako, pazeći da izlazna rakija ne bude toplija od 20°C a prekinuti je na 18 gradi odnosno kada zadnji litar bude 18 gradi , tako će prosečna jačina, ukupne količine, biti oko 24 grada. Prepek je idealno ostaviti 6 meseci u toj količini alkohola a onda postepeno dodavati destilovanu vodu do željene jačine.. Ukoliko želimo da voćna rakija ima dobru aromu treba je spustiti na 16-18 gradi a lozu 18-20 gradi. Na manjim jačinama je lepša aroma.Ako prilikom razblaživanja dođe do zamućenja, ostaviti rakiju prvo da odleži a ako se ne razbistri onda moramo rakiju propustiti kroz filter. Do zamućenja dolazi zato što su aromatske komponente u rakiji na uljnoj bazi i naglim dodavanjem vode ne stignu da se pomešaju. Zamućenje je isključivo vizuelna mana i ne utiče na kvalitet rakije.

Ostali nedostaci rakije, kao što su zagorevanje i kiselost vrlo je teško ili nemoguće ispraviti. Kiselost nastaje zbog loše komine a zagorevanje usled jake vatre ili ne mešanja.

Najbolji su bakarni kazani, što zbog provodljivosti, što zbog vezivanja određenih hemijskih elemenata koji štetno utiču na kvalitet rakije.

Dakle, nema tu neke posebne mudrosti. I da, obavezno je održavanje i pranje kazana pre početka pečenja rakije i nakon završetka!

galetov podrum za rakiju

Galetovu rakiju možete probati u Novom Sadu (Plavoj Frajli,Piknik...) a ove 2015 godine, dobotnik je i zlatne medalje za kvalitet rakije Centra za ruralni razvoj Terra Gens i nvo Vitis.

Pročitano 8100 puta