Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 15:01

MALA FABRIKA VODE

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

VODOSTANICA

Vodostanica je uređaj koji služi za popravljanje kvaliteta vode iz vodovoda, kao i za prečišćavanje sirovih voda iz prirode – izvorskih, rečnih, jezerskih, te voda iz bunara, potoka, bara, močvara. Koristi se za obezbeđivanje čiste vode za piće, kuvanje i pranje. Pogodna je za stambene i druge pojedinačne objekte, za kuće, vikendice, škole, bolnice, hotele, vrtiće i druge dečje ustanove, za zanatske radnje, restorane, gradilišta, kampove, farme, klanice, mlekare, fabrike. Može snabdevati i veći broj kuća, kao i cela manja naselja.

U vodostanici se voda automatski priprema klasičnim metodama dezinfekcije i koagulacije, a zatim prečišćava na identičan način kao u svakoj fabrici vode. Proizvodi se u tri veličine – kapaciteta 100, 200 i 500 l/h. Ovom uređaju nije potrebna električna energija, što znači da može da se koristi za prečišćavanje vode u lokalnim gravitacionim vodovodima. Vodostanica se montira zajedno sa pumpom, hidroforskim uređajem i rezervoarom za čistu vodu, što predstavlja kompletno postrojenje ili malu fabriku vode, a održavanje je vrlo jednostavno i jeftino.

Autor je prof. dr Marko Manojlović, koji je vodostanicu razvio na VMA u Beogradu za potrebe vojske. Patentirana je i zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, kao i u patentnom zavodu SAD. Prof. dr Manojlović je za svoj naučni rad i patente iz oblasti sanitarne tehnike dobio brojna priznanja i nagrade, među kojima sledeća za vodostanicu: Teslina nagrada za pronalazaštvo, Zlatna plaketa za najbolju inovaciju, Velika srebrna plaketa za zaštitu čovekove sredine, Godišnja nagradu JNA za unapređenje naučne misli.

Ova mala fabrika vode efikasno uklanja skoro sve vrste zagađenja. Pod time podrazumevamo: fizičko zagađenje (pesak, alge, prašinu, zamućenost i ostale nečistoće), zatim mikrobiološko (patogene bakterije, parazite, protozoe, ciste i druge mikroorganizme), a takođe organsko i neorgansko hemijsko zagađenje (višak hlora, teške metale, fenol, deterdžente, konzervanse, pesticide, azbest, sedimentne materije). Pored toga, vodostanica popravlja estetska i organoleptička svojstva vode – miris, ukus i boju.

Od velikog broja instalacija vodostanica u zemlji i inostranstvu odabrali smo tri  interesantne lokacije:

ETNO-NASELJE  „VAJATI“ –  GORNJA KRAVARICA – DRAGAČEVO

Kapacitet etno-naselja je 35 ležajeva u apartmanima sa kupatilima i restoranom za 300 gostiju. Snabdeva se vodom vrlo lošeg kvaliteta iz planinskog potoka.

Godine 2010. postavljena je vodostanica Purifico VS 500 na lokalni gravitacioni vodovod i od tada se za potrebe pića, kuvanja i pranja koristi čista voda koja odgovara Pravilniku o kvalitetu voda za piće, na zadovoljstvo osoblja i velikog broja gostiju.

VIKEND NASELJE NA SAVI – SOJENICE  JAKOVO

Na zahtev vlasnika 10 sojenica 2010. godine na razvedeni lokalni vodovod instaliran je taložnik od 3.000 litara, fabrika vode Purifico VS 200 i rezervoar za čistu vodu od 3.000 litara. Na ovaj način za potrebe pića i kuvanje više se ne koristi flaširana voda niti se kao tehnička voda koristi ona iz Save. Tih 10 sojenica se sada snabdeva savskom vodom koja se priprema i prečišćava u vodostanici i odatle uliva u rezervoar čiste vode iz koga se zatim snabdevaju sojenice.

SPLAV NA ADI MEĐICI

Vrlo je zanimljiva instalacija vodostanice Purifico VS 200 na splavu na Savi, lokacija Ada Međica, tako prilagođena da je omogućeno snabdevanje čistom vodom koja se dobija od savske vode na samom splavu.

Autor: Vladimir Rajić

KOMENTAR NA OVAJ ČLANAK MOŽETE NAPISATI SAMO AKO PRETHODNO "NAPRAVITE NALOG" I REGISTRUJETE SE

Pročitano 4219 puta

Najnovije od Magazin Vikendica