Odštampajte ovu stranicu
sreda, 04 jun 2014 20:23

TALANDARA

Napisao VremeJeNovac
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

talandaraTalandara ili Tanjirača su najčešći nazivi barem u Vojvodini,  ali ako vam treba fensi naziv slobodno možete reći i Vok (mada je on izvorno dublji),  a neki novi klinci kažu i Friteza u prirodi. Kupuje se na pijaci ili u selu, kod prvog seljaka koji ima traktor a u novije Vreme i u internet prodavnici. U prodavnicama se nude talandare od rostfraja i verujem da su dobre (i skupe), a viđao sam i one od pivskih buradi. Dobra je svaka. Nema tu neke mudrolije. Kupite talandaru koja ima debljinu lima barem 3 mm, na tri noge (još bolje ako su nogice sklopive) i da su navarene dve ručke.

Talandara traži vatru, a ne žar pa preporučujem da pripremite dovoljno drva. Naravno, odmah moram upozoriti da dok mešate sadržaj talandare,  plamen je blizu vaših nogu pa pazite da se ne „ošurite“. Preporučena visina: 30 cm.

Nakon upotrebe, u talandaru naspite vodu i pustite da proključa, a kada vodu prospete, ostavite talandaru da se osuši, pa je zatim namažite uljem da vas čeka spremna za sledeću upotrebu. Pre sledeće upotrebe opet nasuti vodu, pa kada prokuva prosuti i to je to.

Hrana pripemljena na talandari je vrlo ukusna, jer se priprema u svojim sokovima, a najčešće se priprema riba. Preporučio bih kečigu. Mada se teško može naći u ribarnicama, već isključivo kod pecaroša, vredi se potruditi, jer kečiga na talandari je specijalitet koji je malo ljudi probalo, a dopašće se i deci.

RIBA NA TALANDARI

Ribu dobro posolite, pustite je da odstoji i onda je uvaljajte u mešavinu kukuruznog i pšeničnog brašna (odnos 1:1, mada radi hrskavosti valja dodati i kukuruzni griz, tj. palentu) u koje se doda i kašika ljute paprike. Na zagrejanu talandaru bacite nekoliko kašika svinjske masti i onda unutra ubacite ribu. Pecite polako da se sve sitne koske rastope. Potom povucite ribu sa strane da se iscedi od masti i još malo dopeče, a u mast ubacite, na primer, mlade krompiriće. Ribu na kraju možete preliti sokom od limuna. Možete je preliti i mešavinom soka od jednog limuna, 2 sitno seckana čena belog luka, malo peršunovog lista, vegete po ukusu i 1 dl maslinovog ulja.

Autor:  www.VremeJeNovac.rs

Pročitano 6691 puta

Srodni članci