Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 15:07

SMEDEREVAC

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kad pomislim na vatru kako pucketa...

Stegla zima, sve zaledilo, sneg napadao do kolena... Obično bih odustao, ali tog dana sam bio odlučan da se probijem do svoje vikendice. Trebalo mi je da malo ostanem sam sa sobom i donesem neke važne odluke. Korak po korak, teško, ali dođoh nekako do vrata. Unutra mračno zbog spuštenih roletni i hladno, čini mi se hladnije nego napolju. Iz podruma, jedva, donesoh naramak drva i smrznutim rukama krenuh da prebiram po ladicima u potrazi za šibicama. A moja bubnjara se nekako sva smrkla. Onako crna i hladna, kao da je ljuta. Nađoh šibice, stare novine, luč od borovine i planu vatra.

Već sam pogled na vatru počeo me je grejati. Posle nekoliko minuta skinuh jaknu, a posle pola sata raskomotih se kao da sam u stanu. Drvena stolica na ljuljanje, pucketanje vatre iz tople bubnjare, senke koje igraju na zidu i mir – bilo je to više nego idealno okruženje za promišljanje važnih stvari i donošenje krupnih odluka. Ne mogu baš svaki put da odem u vikendicu i zapalim vatru kad poželim, ali mi i sama pomisao na vatricu u bubnjari deluje smirujuće. Ljude opuštaju razne stvari. Ja, eto, volim da zamislim vatru kako plamti punim žarom u toploj peći.

Kasniju odluku da kupimo kultni “smederevac” donela je moja žena. Govorila je da je to podseća na baku i da joj bez lonca na šporetu nema domaće atmosfere. Nisam se protivio jer je i meni budio lepe uspomene. Za trenutak sam se samo uplašio da neće možda i stare krpe da otkuvava na novom “smederevcu”. Naravno da joj to ni na pamet nije palo. Zahvaljujući mojoj ženi naša vikendica lepše miriše. Miriše na domaće, na toplo, na prisno. Čak i obična jaja sa slaninom imaju sasvim drugačiji ukus od onih ispečenih u stanu, na struju. Ipak, svi najviše volimo kad na “smederevac” pristavi kupus sa suvim rebarcima da se krčka, a u rernu ubaci kukuruzni hleb...

Oko vikendice uvek ima nekog posla, ali smo nedavno konačno završili sa višegodišnjim uređenjem. Svaki detalj pažljivo smo birali i kupovali i to samo kada nam se oboma dopadao. Ipak je to prostor u kome oboje treba da uživamo. Drvo, kamen i tople boje čine da nama naša vikendica izgleda kao iz bajke. A klasični model “smederevca” zamenili smo nešto modernijim, sa novim dizajnom, i on se savršeno uklopio u ambijent. Ni za šta se ne bismo odrekli ni njegove toplote ni njegove topline. Zaista, nema domaće topline bez dobrog, starog “smederevca” pa makar bio i u novom ruhu.

 

Prilog: fotos MBS

Pročitano 3395 puta

Najnovije od Magazin Vikendica