Odštampajte ovu stranicu
subota, 24 maj 2014 09:16

Nabavka, ugradnja i održavanje dekorativnog kamena

Napisao VremeJeNovac
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

Nabavka

Sve  popularniji i kod nas, dekorativni veštački kamen, ima brojne prednosti u odnosu na prirodni kamen i ako želite biti sam svoj majstor. Vrlo često se ljudi odlučuju za veštački dekorativni kamen zbog lakše i brže ugradnje, širokog spektra boja , raznovrsnosti oblika, manje otpada, jeftinijeg rada, lakoće materijala, dodatne izolacije, ekonomičnosti... Na cenu utiče kvalitet materijala od kog se pravi dekorativni kamen ali i preciznost izrade.Loš kvalitet podrazumeva krtost gotovog proizvoda pa se dešava da dok istovarate kamen, iznenadite se količinom polomljenog dekorativnog kamena. Loša boja se skida već na dodir a u transportu lako dolazi do velikog oštećenja boje za koje vam proizvođač nudi jedino rešenje da prefarbate oštećenje! Kvalitet kalupa je takođe bitan jer prilkom ugradnje loše izlivenih komada dobijate previše istaknute spojeve ili treba puno rada da bi se brusilicom svaki komad posebno doterivao i pažljivim izborom svakog pojedinačnog komada dobili zadovoljavajući izgled spojeva. Cena u rasponu od 1.000,00 din/m2 pa do 5.000,00 din/m2 vam sve govori.

Ugradnja

Dekorativni kamen može se postavljati direktno na grubo neobrađen zid ili preko bilo kojeg tipa maltera. Zbog svoje olakšanosti može se lepiti i na gipsane zidove, što mu daje veliku prednost. Najčešće se koristi za oblaganje pojedinih zidova u dnevnom boravku, gde su obično zidovi već izgletovani i ofarbani. U tom slučaju mora se skinuti kompletna boja i glet, struganjem zidova.  Preporučuje se, pre kamena, naneti na pripremljen zid kvarcnu podlogu i tek onda lepiti kamen. Dekorativni kamen lepi se lepkom za keramiku ili kamen. U većini slučajeva  to je sivi lepak koji se preporučuje za tamnije nijanse kamena, a za bele i svetlije nijanse kamena obavezno koristiti beli lepak. Dekorativni kamen je prilično lak za ugradnju, seče se brusilicom, uglovi se sastavljaju sečenjem kamena pod uglom od 45°. Pojedine, zahtevnije vrste kamena imaju i originalne uglove, tako da se uopšte ne morate brinuti i mučiti oko sečenja i uklapanja. Gde god da kupujete kamen, poželjno je da vam daju uputstvo za postavljanje kamena, sečenje kamena, bušenje rupa...

Održavanje

Većina dekorativnog kamena ne zahteva posebno održavanje. Kamen postavljen u stanu ili kući ne privlači prašinu ništa više od ostalog nameštaja u prostoru. Tako da se povremeno prašina očisti praškom, a kod vidljivih fleka opere se četkicom i vodom. Ako je kamen postavljen u kuhinji ili na fasadi, mora se premazati  zaštitnim lakom, zbog lakšeg održavanja i zaštite samog kamena od sunca i mraza. Dekorativni kamen na fasadi može se prati i vodom iz creva, ali ne pod jakim pritiskom. 

Autor: VremeJeNovac

Pročitano 7593 puta