Odštampajte ovu stranicu
subota, 24 maj 2014 09:52

Nabavka, upotreba i održavanje ručnog baštenskog alata

Napisao VremeJeNovac
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

Nabavka

Ručni baštenski alat se kupuje  „gde stigne“! Nekada se takav alat prodavao na pijaci i poljoprivrednim apotekama , a danas i na pumpama, tržnim centrima, megamarketima, internet prodavnicama... Uvažavajući činjenicu da je osnovni kriterijum postao CENA, ipak želimo da vam ukažemo i na sledeće: Ručka mora biti od glatkog drveta, obavezno lakiranog. Na tržištu ima i alata sa drškom od plastike (kompozitnih matrijala) ali naša preporuka je ipak za drvenu dršku. Prilikom kupovine najbolje je da sami probate kako alat „leži u ruci“ kao i da li su delovi dobro pričvršćeni. Klimav alat nervira, pravi žuljeve i ne vredi se mučiti. Alat je bolji kovani od limenog, plastičnog i sl., bez obzira na cenu.

Upotreba

Bez obzira sa kojim  ručnim baštenskim alatom radili, koristite rukavice.Vlasnici kuća i vikendica u većini slučajeva imaju osnovni posao koji nema veze sa baštenskim alatom pa  im ruke nisu naviknute na fizičke poslove.

Održavanje

Najveći problem u održavanju ručnog baštenskog alata je vlaga tj. rđa. Nakon upotrebe alata odmah ga očistite i ostavite na zaštićeno mesto. Ako se pojavi  rđa, skida se čeličnom vunom. Na tržištu ima dosta sredstava za podmazivanje a ako nemate ništa od toga možete  koristiti i jestivo ulje.

Ono što želimo posebno da naglasimo jeste da alatu odredite mesto  na kom će uvek stajati. Možete ga kačiti na zid, držati u kutiji za alat ili samo  nasloniti na zid, ali je važno da uvek bude na istom mestu i da odložen alat bude očišćen posle upotrebe. Drvene drške istrljajte lanenim uljem a brusnim kamenom naoštrite lopatu, ašov, makaze, kosu...

Autor: VremeJeNovac

Pročitano 1797 puta