Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 26 maj 2014 21:17

Nabavka, upotreba i održavanje ražnja

Napisao VremeJeNovac
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

NABAVKA:

Neverovatno ali ražanj se u 99% slučajeva kupuje na pijaci, odnosno kod „majstora“. Zašto ražnjeva nema u prodavnicama?  Zato što ne postoji industrijska proizvodnja. Ražnjevi se prave u garažama, priručnim radionicama i spada u MANUFAKTURA prozvode. Na pijaci se mogu naći odlični, ručno rađeni ražnjevi. Ipak, za ovaj vid kupovine treba izdvojiti dosta vremena, a i pogoditi pravi dan i vreme. Sa druge strane, u klasičnim radnjama ražnjeva nema, a ukoliko i postoji prodavnica koja nudi ovaj proizvod, nije poznata javnosti. Treća opcija je kupovina preko Interneta, za koju mnogi kupci  tvrde da je najjednostavnija, zbog dostave i jednostavnog biranja, ali pre svega zbog uštede vremena. Jer, vreme je novac.

Važno je znati da se ražnjevi prave se od inoksa, tačnije prohroma, materijala koji ražanj čini čvrstim i stabilnim, dok okretanje obavlja motor, koji se uzima od brisača od auta. Sa motorom nema problema, ukoliko pregori, zameni se za 400-500 dinara, jer je popravka neisplativa i mnogo komplikovanija.

Nosači ražnja lakiraju se protiv rđe.Izbor lakova za zaštitu od rđe je veliki pa lako, svake 2-3 godine, možete izbrusiti i prelakirati.Naravno, inox se ne lakira!

Veličina zupčanika je obično od 250 do 300 milimetara, ali, proizvođači ražnjeva kažu da jednostavno upotrebe zupčanik koji nađu, svaki je dobar.

Iako postoje četvrtasti i okrugli ražnjevi, nema mnogo razlike, jedino što četvrtasti češće koriste profesionalci, koji dnevno mnogo peku, radi bolje stabilnosti prilikom okretanja.

UPOTREBA:

Ukoliko motor  želite da priključite na kućnu električnu instalaciju, morate znati da vam je potreban punjač za baterije ili ispravljač za auto. Ni u kom slučaju ne sme se priključiti direktno na utičnicu, jer je opasno i po čoveka i po motor.

Koliko će se brzo ražanj okretati zavisi isključivo od broja zuba na zupčaniku, pa je na to potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine.

Sam ražanj je gotovo neuništiv, tako da nema straha od oštećenja.

ODRŽAVANJE:

Održavanje je sasvim jednostavno, treba ga samo prebrisati krpom, a može se prati i vodom i deterdžentom za suđe. Za podmazivanjem motora i zupčanika nema potrebe, ali, mogu se podmazati običnim uljem ili tovat mašću.

       CENA:

Cene ražnjeva su različite i kreću se od sedam do deset hiljada dinara. Cena zavisi od debljine zida cevi koja je upotrebljena, od dužine i od materijala. Ipak, pre nego što požurite da kupite onaj jeftiniji, prodavci upozoravaju da treba obratiti pažnju na to da cev bude prohromska, ali da i ostali elementi budu od istog materijala, jer mnogi proizvođači upotrebljavaju i druge obične materijale koji nisu kvalitetni. Uporedite cene u našoj prodavnici i vašoj pijaci.

Autor: VremeJeNovac.rs

Pročitano 3137 puta