Odštampajte ovu stranicu
utorak, 10 jun 2014 13:31

UPUTSTVO ZA UGRADNJU JAPANSKE VUNE

Napisao VremeJeNovac
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

  1. PRIPREMA PODLOGE:

Zid na koji se nanosi „JAPANSKA VUNA“ treba pripremiti na odgovarajući način jer samo dobro pripremljena podloga garantuje pun efekat i trajnost.

A) kod gletovanih i farbanih zidova se direktno može naneti, bez  neke posebne pripreme površine samo uz prethodno nanošenje akrilne podloge

B) u ostalim slučajevima kada se sumnja u kvalitet prethodnih slojeva pre nanošenja zid treba najpre očistiti, odmastiti, sanirati oštećenja, gletovati, tretirati akrilnom podlogom.

  1. PRIPREMA I NANOŠENJE „ JAPANSKE VUNE“ :
  2. japanska vuna

Celu količinu „JAPANSKE VUNE“ predviđenu za jednu prostoriju sipati u veću posudu i izmešati u suvom stanju. U sud postepeno i po potrebi dodavati mlaku vodu (oko 5-6 litara na jednu vreću). Dobro izmešati dok se ne dobije ravnomerno vlažna kašasta masa. Ostaviti 6-12 sati da odstoji (najbolje pripremiti uveče za sledeći dan). Nakon toga materijal se ponovo izmeša pre samog nanošenja da se dobije ravnomerno vlažna masa kašaste gustine bez grudvica. Masa se nanosi specijalnim valjkom (koji se može nabaviti u našoj internet prodavnici) ili nerđajućom gletericom/špahtlom. U slučaju nanošenja materijala valjkom masa se rukom stavi  na zid, a valjkom razvije u tanak sloj debljine od oko 1mm. Uz pravilnu pripremu i ravnomerno nanošenje na ravnu podlogu očekivana pokrivna moć jedne vreće je od 4 do 6 m2. Vreme sušenja je 24-48 sati, na sobnoj temperaturi od oko 20oC uz povremeno provetravanje. Ukoliko je temperatura niža sušenje će trajati duže.nanosenje japanske vune

  1. ODRŽAVANJE I SVOJSTVA

Lako se održava, laganim čišćenjem usisivačem ili vlažnom i dobro oceđenom krpom.

Izrađena je od prirodnih i ekoloških materijala kao što su vuna, pamuk i celuloza. Materijal je antistatičan i ne privlači prašinu, a osim dekorativnih ima i izolaciona svojstva, toplotni je i zvučni izolator, paropropustan (zidovi dišu) i  elastičan tako da pokriva novonastale pukotine i neravnine. Eventualna oštećenja se lako i brzo popravljaju tako što se oštećeno mesto navlaži, nanese se malo mase koja je preostala prilikom ugradnje i lagano izravnja gletericom ili špahtlom. Višak mase se uspešno čuva zatvoren u plastičnim kesama i odložen u frižideru.

VAŽNO!

1.Kvalitetno pripremljena podloga garantuje pun efekat i trajnost tapete

2.Uvek zamešati dovoljnu ili veću količinu tapete za jednu prostoriju jer u slučaju naknadnog mešanja moze doći do malih razlika u nijansi od vreće do vreće.

3.Korisćenje Japanske vune ne preporučujemo u vlažnim prostorijama (kupatila,kuhinje) i na vlažnim zidovima.

4.Ne treba žuriti sa nanošenjem jer smeša ostaje sveža i vlažna 10-12 časova

5.Ne preporočuje se rad ako su temperature niže od 10oC

 

Autor: VremeJeNovac.rs

Pročitano 3063 puta