Odštampajte ovu stranicu
subota, 24 januar 2015 12:41

Uputstvo za kalemljenje Istaknut

Napisano
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Instrukcije za kalemljenje u procepu (omega/žljebasti kalem)Makaze za kalemljenje 45 1) Staviti granu ili stabiljku biljke koju treba kalemiti u držač za sečenje (slika 4) 2) Snažno pritisnuti ručicu da bi se obavilo sečenje. Rez mora biti dovoljan da se u putpunosti razdvoje dva dela (slika 2) 3) Nikada ne otkidati neisečenu koru 4) Odseći od zdravog dela biljke (mladice) kalem sa 1-2 pupoljka i ubaciti ga u biljku domaćina, u deo koji je već u odgovarajućem obliku isečen (slika 2) 5) Šuplji deo reza uvek mora biti u biljci domaćinu (slika 1) 6) U kalemljenoj mladici rez mora biti približno 10 mm od pupoljka (slika 1) 7) Nakon čvrstog spajanja dva dela, svezati kalem sa trakom od rafije, lepljivim papirom ili teflonom itd…(slika 3). Pokriti kraj kalema sa parafinom istopljenim na temperaturi od 80 Co ili vezom sa materijalom koji je gore preostao

kalemljenje

Kako promeniti nož

1) Popustiti zavrtanje 1-2-3 na pokretnom držaču (slika 4) 2) Odvrnuti zavrtanje 4-5 i osloboditi nož 3) Nakon zamene noža ponoviti opreaciju u obrnutom redosledu Instrukcije za kalemljenje nad pupoljkom 1) Staviti granu ili stabiljku biljke koju treba kalemiti u držač za sečenje (slika 8). Proveriti da li je pupoljak u centru spoljnjeg noža. 2) Snažno pritisnuti ručicu da bi se obavilo sečenje. Rez mora biti dovoljan da se u putpunosti razdvoje dva dela (slika 5). 3) Odsjeći pupoljak od zdravog dela (mladice) i obaviti istu operaciju na biljki koju treba kalemiti (biljka domaćin) i ubaciti odsečeni pupoljak u usečeno mesto na biljki domaćinu (slika 6) 4) Nakon čvrstog spajanja dva dela, svezati kalem sa trakom od rafije, lepljivim papirom ili teflonom itd…(slika 7).

Makaze za kalemljenje 3T

 

Kako promeniti nož

1) Odvrnuti zavrtanje 1-2-3 na pokretnom držaču (slika 10) 2) Ukloniti iz makaza izbijač koji razdvaja dva različita dela 3) Sledeći gore navedene instrukcije za kalemljenje u procepu (omega/žljebasti rez) zameniti “T” nož 4) Uzeti novi izbijač i vratititi ga natrag u centar makaza sa šipkom N.4 (slika 10), ubaciti zavrtnje 1-2-3 u njihove rupe u suprotnom smeru u odnosu na prethodnu operaciju, obezbeđujući da zavrtanj N.1 prođe kroz šipku N.4. (slika 10). 5) Iskoristiti pločicu N.5 (slika 9) da se kompletira izbijač i zatvoriti makaze, koristeći predviđenu rascepku. 6) Za podešavanje makaza na prethodni sistem sečenja (omega/žljeb) potrebno je gore navedenu operaciju izvršiti u suprotnom smeru.

www.vremejenovac.rs

t kalem

omega kalem

v kalem

Pročitano 2706 puta

Srodni članci