Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 14:32

KAMENJAR

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

NASELJE SA DUŠOM

Pre 15 godina, Ratko Prodanović iz Novog Sada odlučio je da napravi sebi kutak za mir i opuštanje, a kako je ceo život zaljubljen u Dunav, bilo je prirodno da taj kutak bude uz ovu moćnu reku. Odlučio se za Kamenjar, vikend-naselje u blizini Novog Sada, ali dovoljno daleko od gradske gužve i buke. „Lokacija je idealna“, kaže naš domaćin, „pored mene Dunav, preko Fruška gora, pogled koji umiruje i krepi“.

 

Vikend-naselje Kamenjar se sastoji iz pet delova, a najstarija je „jedinica“, gde smo i upoznali Ratka. Svi delovi imaju i struju i vodu, neki čak i gas, a procenjuje se da je podignuto preko 300 vikendica. Do Kamenjara se lako dolazi, put je asfaltiran, pogodan kako za automobile tako i za bicikliste.

Iako mu je ovo vikendica, Ratko ne spada u prave vikendaše, jer svoj kutak kraj reke naziva svojim domom i u njemu provodi, ne samo leto, već se desi da ga Dunav privuče i tokom zime, kada naloži kaljevu peć i, kako kaže, divi se lepoti pred sobom. Kamenjar kao vikend-naselje ima solidnu infrastrukturu, puteve su napravili sami vikendaši, a to je prednost udruženja koje su osnovali, čiji je Ratko potpredsednik. Godišnje plaćaju članarinu u iznosu od 5.000 dinara.

Ovo je deo Kamenjara, koji često zovu „sindikalni“ jer su u njemu vikendice prosečne vrednosti, u odnosu na noviji deo naselja gde se mogu videti vikendice i od milion evra. Kako bi se lakše snalazili i posetioci, ali i vlasnici vikendica, napravljene su ulice kao što su to Dunavska, Kamperska, Sojenička, i mnoge druge sa jednako opisnim imenima.

Na Kamenjaru je organizovano i odnošenje smeća, pa JKP „Čistoća“ dolazi i prazni kontejnere dva puta nedeljno, što često nije dovoljno, pogotovo u jeku sezone. Iako su vikendaši i to organizovali i dalje ima onih nesavesnih koji smeće ostavljaju uz samo rečno korito i po ulicama.

Kao i svako naselje koje se nalazi u nebranjenoj zoni, i Kamenjar je mnogo puta osetio snagu Dunava. Kako naglašava naš sagovornik, mirni su dok vodostaj Dunava ne pređe 6,5 metara, tako da poplave nisu česte. „Ko nema želudac za poplave, ne treba ni da pravi vikendicu uz reku. Sve su to ćudi prirode, pa ja o tome ne razmišljam“, kaže ovaj zaljubljenik u prirodu.

Poput većine vikend-naselja u Srbiji i ovo se bori sa legalizacijom. Ratko kaže da je većina vlasnika predala svu dokumentaciju, ali odgovora još nema, jer nije lako legalizovati nešto što je podignuto kraj same reke, gotovo doslovno u koritu Dunava.

Naš sagovornik je čak napravio i malu plažu, koja je veoma popularna, jer je Dunav u tom delu miran. „Ima dušu ovaj Kamenjar, kaže vam čika Ratko“, i ističe da je život uz reku neprocenjiv.

Pravi duh Kamenjara se može osetiti tek kad otopli, kad se kuće i ulice napune ljudima željnih odmora, prirode i rekreacije.

Pročitano 3374 puta

Najnovije od Magazin Vikendica