Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 14:38

GOVNEŠ

Napisao
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

RAJ ZA RIBOLOVCE

Ostrvo neobičnog imena – Govneš, nalazi se između Bačke Planke i Neština, 800 metara od granice sa Hrvatskom. Nekada je služilo ljudima za ispašu stoke, a pre tridesetak godina dato je na upravljanje JP „Vojvodina Šume“. Upravo tada, ljudi su počeli da prepoznaju blagodeti ostrva i da ga pretvaraju u oazu za odmor. Sve kućice su napravljene kao sojenice i podignute su na stubove tako da Dunav vlasnicima ne zadaje glavobolju sve dok njegov vodostaj ne pređe sedam metara.

 

Veliki ljubitelj lova i ribolova, Lazar Šarac iz Bačke Palanke ostrvo Govneš smatra drugim domom. Tamo odlazi početkom aprila, a sezona traje sve do kraja oktobra. On je vikendicu podigao pre pet godina na samoj obali Dunava.Kako kaže lokacija je idealna, posebno za ribolovce, jer se tamo peca som, smuđ i šaran. Na Govnešu je podignuto 27 kućica. Vlasnici su uglavnom Palančani, a do ostrva se može samo čamcem. „Nekada, kada je ekstremno nizak vodostaj i kada Dunavac presuši, može se preći peške, ali samo u gumenim čizmama“, kaže Lazar.

Vikendaši na Govnešu su izuzetno složni. Izolovani od sveta, svi posetioci brinu o prirodi, ne ostavljaju smeće za sobom, redovno kose, tako da u naselju imaju i prelepe travnjake. A koliko su ekološki osvešćeni, govori i podatak da skoro sve vikendice imaju ugrađene solarne ploče, pa su vlasnici na taj način rešili i problem sa strujom. „Ništa nam ne fali“, kaže Lazar, „život u prirodi mora da se razlikuje od gradskog, zato mnogi i beže od svakodnevice.“ S obzirom na to da je ponašanje ovih vikendaša za svaku pohvalu, ni nadzornici iz JP „Vojvodina Šume“ ih ne obilaze tako često, a kada i dođu naiđu na lep prijem uz obavezno prasence na ražnju ili riblju čorbu.

Osim ostrva Govneš, ima još mnogo mesta uz bačkopalanačku obalu koja vredi posetiti. Dunav kroz ovu opštinu prolazi dužinom od 35 kilometara. Na poslednjoj trećini tog toka, teritoriji opštine pripadaju i leva i desna obala Dunava i u tom delu se nalaze čak četiri marine, te je ovaj potez idealan i za razvoj nautičkog turizma.

Pročitano 3864 puta

Najnovije od Magazin Vikendica