Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 14:52

STARI SLANKAMEN

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

NASELJE BOGATE PROŠLOSTI I SVETLE BUDUĆNOSTI

Stari Slankamen je jedno od najstarijih naselja u Vojvodini. Arheološka nalazišta potvrđuju da je naselje postojalo još u gvozdeno doba, kada su tu živeli Kelti, koji su ga nazivali Acumincum, zatim Iliri i Tračani. Osvajali su ga Rimljani, potom Huni, a kasnije Vizantinci, Ugari i Turci... To sve dokazuje koliko je njegov geografski položaj bio važan za mnoga carstva.

 

U novije vreme tu su nastajala i prva vikendaška naselja. Preko puta Slankamena Tisa se uliva u Dunav, a sa brežuljaka iznad naselja vide se ravnice Bačke i Banata. Sa Fruške Gore i Dunava struji svež vazduh, što je samo jedan od razloga zašto su ova stara varošica i njen položaj popularni za mnoge ljubitelje prirode.

Među prvima koji su podigli vikendice je i Mirko Bogojević iz Batajnice. Rođeni Slankamenac je želeo mesto na kom će se družiti sa prijateljima i uživati u prirodi, i ne sluteći da će mu to postati drugi dom. Naime, od odlaska u penziju on sa suprugom Marijom, u vikendicu dolazi krajem marta, a odatle ih oteraju tek prvi snegovi.

Želeći da oplemeni prostor oko vikendice, ali i da ima zdravu hranu za svoju porodicu, Mirko uzgaja povrće. Ipak, njegov najveći ponos je vinograd, tačnije, vino koje sam proizvodi. Mnogi vikendaši su svoje parcele iskoristili za podizanje vinograda, pa su gore vikendice okružene vinovom lozom.

S obzirom na to da se vikendica nalazi na uzvišenju, nedostaje bolji put, ali ono što im najviše fali, jeste voda. Bogojevići skupljaju kišnicu, koju koriste kao tehničku vodu, dok za svakodnevnu upotrebu vodu donose iz sela.

I dalje vlada veliko interesovanje za gradnju vikendica u Slankamenu. Samo oko Bogojevića u prečniku od kilometar ima petnaestak kuća. Najpopularnije parcele nalaze se još bliže vodi, gde su objekte podigle i mnoge poznate ličnosti. Turistički potencijal Starog Slankamena je zaista veliki. „Čist vazduh, Dunav, kvalitetna zemlja, priroda koja oplemenjuje i duh i telo, stvari su koje nudi ovaj deo Vojvodine“ , kaže Mirko koji ističe da nedostaje samo malo više kulture u ponašanju vikendaša i posetilaca kako bi se sačuvala iskonska lepota.

Pročitano 3554 puta

Najnovije od Magazin Vikendica