Odštampajte ovu stranicu
subota, 07 jul 2007 11:54

VINCI

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

NAJVEĆE VIKEND NASELJE U SRBIJI

Vikend naselje Vinci nalazi se oko 120 kilometara od Beograda, a na 6 kilometara od Golupca, čijoj teritoriji i pripada. Sa 4.000 vikendica to je najveće vikend-naselje u Srbiji, a možda i šire. Zovu ga još i dunavski San Trope, a vikendice su tamo podigle i brojne poznate ličnosti.

 

Kako se to mesto razvijalo ispričao nam je i Dragan Kostić iz Mladenovca, koji je u Vince došao 2004. godine po preporuci svojih prijatelja koji su pre njega otkrili ovaj mali raj na zemlji. „Privukla me je priroda, posebno borova šuma koja je dobra za oporavak od svakodnevnog stresa, kao i za asmatičare i srčane bolesnike. Kad odem tamo, spavam kao beba”, kaže Dragan. Naselje Vince je veoma popularno i za pecaroše, jer se mogu pecati sve vrste rečne ribe. Osim toga, naselje je poznato i po jedriličarstvu, jer u tom delu Srbije duvaju jaki vetrovi sa Karpata i Homoljskih planina. Dunav je kod Golupca najširi, što dodatno obogaćuje ionako prelep pejzaž.

 

 

Iako veoma urbano naselje, sa puno restorana i kafića, tamo se može pronaći mir, koji traže mnogi vikendaši. Posetiocima je omogućeno kupanje na lepo uređenim plažama, vožnja čamcem, skijanje na vodi, skoro kao da ste umesto na reku, otišli na more. Dragan u svoju vikendicu ide nekoliko puta mesečno, najčešće vikendom, kako kaže, „da odmori dušu”.

Ono što je zanimljivo jeste da su skoro sve vikendice u naselju legalizovane, i to, kako kaže Dragan, bez velikih troškova. U naselju je sprovedena struja, vikendice imaju priključke na gradski vodovod, a postoji mogućnost i za kopanje sopstvenih bunara. U sezoni je organizovano i odnošenje smeća i to dva puta nedeljno.

Naselje se nalazi u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, Golubačke tvrđave, a tu je, naravno, i Đerdapska klisura sa svim svojim lepotama, Lepenski vir i mnoge druge popularne i vredne turističke destinacije. Ova paleta kulturno-istorijske ponude svake godine privlači sve veći broj posetilaca i vikendaša, a ovom modernom vikend-naselju na Dunavu daje posebnost i ambiciju da se i dalje širi i razvija.

KOMENTAR NA OVAJ ČLANAK MOŽETE NAPISATI SAMO AKO PRETHODNO "NAPRAVITE NALOG" I REGISTRUJETE SE

Pročitano 5910 puta

Najnovije od Magazin Vikendica