Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 26 jul 2012 10:33

GOČ

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vikendica kao inspiracija 

Goč se nalazi na oko dvadeset kilometara od Kraljeva, tačnije: iznad popularne turističke destinacije, Vrnjačke Banje. Spada u niže planine Srbije, a najviši vrh je Ljukten sa 1216 m nadmorske visine. Sa tog vrha putni pravci vas vode na sve četiri strane sveta.

Goč ima više od 250 izvora sa zdravom pijaćom vodom i dve reke, Sokoljsku i Gvozdačku. Reke su bogate pastrmkom, pa su pravi magnet za sve ljubitelje ribolova. Tu je i prekrasno veštačko jezero, a veći deo planine protkan je obeleženim stazama. Lepote i prirodne vrednosti ove planine, prepoznao je i Dragan Vukadinović iz Kraljeva, koji je na obroncima Goča sagradio vikendicu na oko 370 m nadmorske visine, pored reke Sokolje.

Draganov plac je okružen šumom i livadama, a nalazi se na samo 14 kilometara od grada. S obzirom na takvu blizinu, Dragan je u mogućnosti da često posećuje svoj kutak prirode. „Ako nemam nekih obaveza, koje mi takođe pričinjavaju zadovoljstvo, kao što je šišanje trave, premazivanje drvenih polu-oblica, cepanje drva i slično, najčešće vreme provodim u šetnji po šumi, a kada su velike vrućine i u brčkanju u hladnoj vodi Sokolje”.

Draganov hobi je slikarstvo, ali i izrada ukrasnih predmeta od drveta. On dosta vremena provodi u šetnji šumom, tražeći zanimljive parčiće drveta, od koji pravi veoma zanimljive predmete. „Sakupljanje parčića drveta u šumi ili reci je pravi hobi. Radi se o parčićima interesantnog oblika i teksture, koji se uz minimalne intervencije mogu pretvoriti u predmete koji imaju ne samo estetsku, nego i upotrebnu vrednost. Dakle, ti predmeti služe u prvom redu za ukras jer oplemenjuju enterijer, ali i za praktične potrebe kao što je odlaganje nakita, ključeva i slično”, objašnjava nam Dragan. Ovako svestranom čoveku idealno mesto predstavlja prirodna oaza kakva je na Goču.

Dragan nam je rekao da mu se vikendica ne nalazi u vikend naselju i da se u njenoj blizini nalaze samo dve kuće, pa ništa ne narušava prirodan ambijent. Uprkos tome, infrastruktura postoji. „Put je zemljani, ali tvrd i pogodan za vožnju. Nekada je tuda prolazila železnica uskog koloseka. Možda ne bi bilo loše da ga asfaltiraju, jer bi se tada rešilo i odnošenje smeća, a na taj način bi se zaštitila i reka. Vodom se snabdevam iz izvora i kaptaže koje koristim zajedno sa prvim komšijom. Imamo i struju i telefon”, zadovoljan je Dragan. On živi u Kraljevu, na petom spratu i kaže da mu je vikendica promenila život iz korena.

Pročitano 2437 puta

Najnovije od Magazin Vikendica