Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 07 septembar 2015 12:36

Razgovor sa pobednicima Sačijade-Teodor Jurišin Istaknut

Napisao Romeo Karanović
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najbolji sač na Balkanu napravila je ekipa "Prezident" iz Sremskih Karlovaca. Majstori sača su Teodor Jurišin i Antonela Alimpić.

Teodor Jurišin, kuvar iz Novog Sada, zaposlen u hotelima Prezident, mlad, ambiciozan,još uvek student  turizma i hotelijerstva. Za Magazin Vikendica govori u dahu, još uvek pod dojmom pobede na „Balkanskom takmičenju u pripremi jela ispod sača“ koje je održano 29.08.2015. na Stražilovu (Sremski Karlovci).

Teodore,za uspeh je potrebno i znanje i zvanje. Za dobrog kuvara je, verovatno,  potrebno  talenat, ali i ljubav prema kuvanju...?

„Još od malena imao sam uzore kao i svi mi, voleo sam da gledam Jamie Olivera i razne emisije o kuvanju, isprobavao jela i uzivao u tome i vremenom sam shvatio da je to pravi poziv za mene, završio sam četvorogodišnju srednju skolu ‚‚Svetozar Miletić“ smer Kulinarski tehničar. Uporedno sam kombinovao posao i skolu, i tako radio po raznim restoranima, pa tako i nastavio posle školovanja, gde sam stekao neophodno iskustvo kako bi upisao specijalizaciju- smer kuvar specijalista.  Nakon toga nastavio sam dalje i upisao visoku školu za turizam i hotelijerstvo. Spojio sam strast, želju za stalnim usavršavanjem i učenjem i potragu za novim horizontima kuvarstva, a to mi je donelo rad i iskustvo u restoranima i hotelima.

Teodor Jurisin

Koja je tajna dobre pripreme „jela ispod sača“? Osim jagnjetine, koje su namirnice još bile u „saču“? Koje začine si koristio?

Kroz moj rad u etno restoranima isprobao sam različite kombinacije i varijacije na ovo jelo, međutim moje iskustvo govori da ne treba puno bežati od starih pravila. Otkiću Vam tajnu za pobednički jagnjeći sač. Tajna je u dobrom odabiru, obradi i odnosu namirnica, količini tečnosti, temperaturi i kontroli vatre i ono najvažnije je strast. Moja koleginica Antanela Alimpic i ja smo taj dan koristili krompir, šargarepu, crni luk, so, biber, majčinu dušicu, senf, mleko... Najvažnije je pratiti gotovost namirnica kako se ne bi prekuvale i kontrolistati temperaturu.

Da li si upoznao takmičare iz drugih ekipa? Da li si mogao da sagledaš konkurenciju i šta misliš o drugim takmičarima? Da li bi ti nekog istaknuo?

Imao sam prilike da upoznam razne takmičare. Konkurencija je bila jaka, bili su takmičari iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.  Istakao bih ekipu  Bratsvo i  jedinstvo iz Šapca čiji je predstavnik bio Miloš Aleksić.

Da li si poznavao nekog člana žirija pre takmičenja? Da li si čuo za nekog člana žirija? Šta ti misliš o žiriju?

Nisam nikoga poznavao od stručnog žirija pre takmičenja, ali sam čuo za kolege jer su veliki majstori sa ovih područja. (Žiri je bio u sastavu: Predsednik: Prof. Dušan Štulić-sudija WACS-a, Članovi: Ružica Jukičić-sudija WACS-a, Erih Glavica-udruženje kuhara Hrvatska, Jovan Vukelić-predsednik UO KFS, Nemanja Spasojević). Smatram da je žiri bio na visokom nivou i da su apsolutno profesionalno odradili svoj deo posla. Zahvalni smo na rezultatima, jer nijanse su presudile.

Koliko tebi znači osvojeno prvo mesto na ovakvom takmičenju?

Biti prvak Balkana u spremanju jela ispod sača nekome ne bi predstavljalo neki uspeh, ali meni, mladom kuvaru, mnogo znači jer sam potvrdio znanje i iskustvo. Takmičenje ovog tipa je odlična medijska platforma za mlade kuvare koji tek treba da izgrade svoju karijeru.

Šta misliš o organizaciji Sačijade-Stražilovo 2015? Šta bi pohvalio, a šta bi kritikovao u organizaciji takmičenja? Predlozi?

Sama organizacija Sačijade- Stražilovo 2015 je bila odlična, zabavnog i takmičarskog karaktera,  u cilju negovanja  struke. Ova manifestacija promoviše gastronomsku ponudu i usmerena je na ljubitelje gastronomskih specijaliteta. Zahvalio bih se organizatoru Romeu Karanoviću i Kulinarskoj federaciji Srbije.

Da li ćemo videti tebe i tvoju ekipu sledeće godone na Balkanskom takmičenju u pripremi jela ispod sača i drugim takmičenjima koje mi pripremamo?

Ekipu Prezident i mene možete očekivati i sledeće godine na Balkanskom takmičenju sa novim kulinarskim umećima. BIlo nam je čast učestvovati, družiti se i pobediti.

Generalni sponzor Sačijade je bila internet prodavnica VremeJeNovac.rs, distributer profesionalnih noževa Dick. Da li si čuo za Dick? Da li koristiš noževe Dick na svom radnom mestu?

Zahvalio bih se sponzoru Vremejenovac.rs na odličnim nagradama. Na poslu koristim isključivo Dick noževe jer su odlični, čak su zastupljeni i u mojoj ličnoj kolekciji noževa i alata za kuvanje, pomoću kojih nastaju čarolije u kuhinji.

Autor: Romeo Karanović

Foto: Slobodan Ignjatović

Pobednici Sacijade

 

Pročitano 1789 puta