Odštampajte ovu stranicu
subota, 07 jul 2007 11:54

RIBARSKO OSTRVO

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, po ugledu na beogradsku Adu, u poslednje vreme niče sve veći broj splavova na Dunavu, dok je sa druge strane marina u kojoj je svakodnevno usidreno na stotine čamaca i brodića. Ovaj deo Dunava karakteriše veliki broj čardi i kafana, pa na prvi pogled posetioci i nemaju osećaj da tu ima vikendica. Njih, međutim, na Ribarskom ostrvu ima nešto više od stotinu. Vlasnici vikendica su najčešće Novosađani koji tu nalaze svoj mir i spas od sve bržeg gradskog života.

 

Uz sam bedem kuću ima i baka Ana, koja je na Ribarac došla pre pet godina. Kako nam je rekla, prirodi se okrenula zbog unuke koja je krhkog zdravlja i kojoj život kraj reke itekako godi. Njima sezona kraj Dunava počinje početkom maja, a završava se na samom kraju leta. Njih dve zajedno uživaju u prirodi i pecanju.

Ribarsko ostrvo ima kompletnu infrastrukturu, struju, vodu i sređen put što nesumnjivo privlači nove vikendaše. Na Ribarcu se vikendica od tridesetak kvadrata može kupiti za manje od dvadeset hiljada evra. Jednu takvu ove godine kupili su i Živko i Nada Đurović, bračni par, takođe iz Novog Sada. Oni će sa baka Anom i još nekoliko porodica deliti dvorište, što, pre svega, zahteva slogu i toleranciju. Neki su već toliko navikli jedni na druge, pa tradicionalno svake godine sami organizuju takmičenje u kuvanju riblje čorbe, pecanju, dok se za decu organizuju posebne aktivnosti za koje je kao animator zadužen komšija, profesor fizičkog, tako da zabave nikad ne manjka.

Na popularnom Ribarcu uvek je živo, kako danju tako i noću, kada se grad doslovno preseli na reku. To baka Ani ne smeta, jer i sama priznaje da uvek navija za mlade. Ne brine je ni to što će po svemu sudeći EXIT-ov kamp ove godine biti smešten baš na Ribarcu. Naprotiv! Konačno će se srediti obližnja šuma koja je sada puna smeća. Taj kamp bi trebalo da ubrza i najavljenu izgradnju pešačkog mosta koji će spajati kej sa Ribarskim ostrvom, a to će svakako vikendašima olakšati put do svoje oaze mira.

KOMENTAR NA OVAJ ČLANAK MOŽETE NAPISATI SAMO AKO PRETHODNO "NAPRAVITE NALOG" I REGISTRUJETE SE

Pročitano 2752 puta

Najnovije od Magazin Vikendica