Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 14:54

VELIKA MORAVA

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

ŠUMADIJSKO SELO BRZAN PRIVLAČI VELIKI BROJ LJUBITELJA PRIRODE

Selo Brzan nalazi se na oko 120 kilometara od Beograda, na 30 kilometara od Kragujevca i isto toliko od Jagodine. Ovo šumadijsko selo pripada opštini Batočina i nalazi se uz Veliku Moravu. U blizini sela postoji i jedno malo vikend-naselje koje je dobilo ime baš po reci Moravi kraj koje je nastalo. U naselju ima tridesetak kuća, a vlasnici su mahom ljudi iz grada koji su tu našli svoj mir.

Jedan od njih je i penzioner iz Beograda, Jovan Jekić, koji sa svojom ženom Gordanom već 30 godina dolazi u svoju vikendicu koja se nalazi svega 500 metara od reke. Kako nam je rekao, tu najčešće boravi leti, kao i većina njegovih komšija. Oni se svi znaju, pa su letnji sastanci kraj Morave prerasli u istinsku tradiciju.

Dugogodišnje prijateljstvo doprinosi jačoj slozi i još lepšem druženju koje se najčešće ogleda u pecanju, roštiljanju, a s obzirom na to da na tom delu reke ima dosta peščanih sprudova mogu se i kupati. Jovan Jekić je i dugogodišnji biciklista, pa mu često u goste dođu i njegove kolege i prijatelji iz Beograda. „Družimo se u prirodi, razmenjujemo biciklistička iskustva, uživamo na reci, a naravno odredimo i biciklističke ture, jer ovde stvarno ima mnogo toga da se vidi“, naglašava Jovan.

I stvarno je tako. Na desnoj obali Velike Morave u dužini od oko 18 kilometara nalazi se čak sedam manastira, pa taj deo Šumadije nazivaju i „Moravska Sveta Gora“. Preko puta Jovanove vikendice je ženski manastir Zlatenac, a u blizini je i vodenica koja je veoma atraktivna za sve posetioce.

Jovan i Gordana dosta pažnje posvećuju i uređenju dvorišta. „Čim dođemo u vikendicu posvetimo se sređivanju. Kosimo travu, šišamo živu ogradu, a nekada smo gajili i povrće. Ostalo nam je nešto krušaka i jedna trešnja, a oboje volimo ruže pa se njima posebno posvećujemo“, kaže Jovan. Gordana , kao i ostale žene iz naselja godišnji odmor iskoristi i za spremanje zimnice. U letnjoj kuhinji svake godine zajedno kuvaju ukusne kompote, pa druženje dobije epitet prave seoske idile. I tako već 30 godina. „Priroda, zelenilo, reka, prijatelji, jednostavno – zdrava atmosfera. Šta bismo više poželeli od godišnjeg odmora?“, dodaje Jovan.

Vikend-naselje „Morava“ ima kompletnu infrastrukturu: vodu, struju, dobre puteve, a od nedavno je postavljena i ulična rasveta. Vikendaši brinu o okolini, jer su svi, pre svega, zaljubljenici u prirodu koju žele da sačuvaju za svoju decu, kako bi se nastavila tradicija letnjeg okupljanja kraj Morave.

Pročitano 3338 puta

Najnovije od Magazin Vikendica