Odštampajte ovu stranicu
nedelja, 24 april 2016 15:15

Bili smo na Weber-ovoj Gril Akademiji

Napisao Andrijana Žigić
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

             Uvod u novo doba roštiljanja!

 

             U Srbiji smo navikli da roštiljanje podrazumeva: okrenuti par puta ćevape, kobasice ili ražnjiće na žici, odnosno ploči i to je to. Ali danas smo otkrili i nove načine roštiljanja, na Weber roštiljima, koji su zatvorenog tipa u obliku velike lopte, sa poklopcem, termometrom i podesivim otvorima za protok vazduha i regulaciju temperature. Weber roštilji su poznati u celom svetu i dosta su zastupljeni u upotrebi kod pravljenja jela, bilo da ste na terasi, verandi, u prirodi, na pikniku… Weber roštilji daju mnogo drugih mogućnosti roštiljanja, zabave i uživanja u kuvanju i pečenju. Kada sam čula da postoji poseban kamen za pizzu Weber, bilo mi je jako čudno i pomalo smešno, ali sve moje predrasude su pale u vodu, kada sam videla kako se pizza peče u roštilju, a testo je bilo savršeno pečeno i hrskavo. Zato smo mi danas proveli dan na Weber Grill Akademiji u Ljubljani.

 

Naučili smo mnogo toga, od same pripreme vatre za roštilj, dima koji je dosta važan faktor, temperature na kojima se peče razno meso, povrće, testa, pa i deserti. Osnova akademije je da naučimo tehnike rukovanja sa roštiljima, bilo da su plinski ili na ugalj. Weber roštilji su drugačiji zato što imaju poklopac i svaka hrana se poklopi i peče na određenoj vatri (direktnoj ili indirektnoj), na najčešćoj temperaturi između 220-300°C. Međutim sve to možda izgleda tako komplikovano kada čitate ili vam neko priča, a mnogo  je jednostavnije kada se vidi uživo i sami pomognete u celokupnoj pripremi. Zato smo i mi pored puno priče, otišli na Grill Akademiju, da bi učestvovali u samom radu i pravljenju jela. Super je bilo i celodnevno druženje sa ljudima u prelepoj prirodi, 4-5 km nadomak Ljubljane. Slovenci su dosta opušten i prijatan narod i što je super, svi znaju Srpski jezik. Tako da ni priče nije manjkalo.

 

Akademija je trajala punih sedam sati, uz degustaciju svih jela koja su se pravila i neograničenu konzumaciju pića. Sve namirnice su bile posebno odabrane i prvoklasne, meso je uvozno, čak iz Irske, tako da je sve bilo sveže i kvalitetno, odlično pečeno za kratko vreme.  Cena tog programa koštala je 69 eura po osobi i stvarno vredi učestvovati.

 

Imali smo 9 jela na meniju i sva su bila savršenog ukusa, mirisa, boje, odlično pečena, sočna… Da su pred nas samo izneli ova servirana  jela, ne bi ni pretpostavili da su spremljena  na roštilju. Otkriću vam i šta smo sve lepo jeli:

  • Rižoto sa škampima i šafranom
  • Hamburgeri
  • Celo pile na roštilju
  • Biftek (pečen ceo komad) i šparoge na žici
  • Svinjski vrat (pečen ceo komad)
  • Rebarca u slatko-ljutom sosu
  • Riba – Brancin u moskoj soli
  • Pizza na kamenoj ploči
  • Banane karamelizovane sa cimetom

 

Od svih ovih jela meni se najviše dojmio rižoto sa škampima i šafranom, jer je bio savršenog ukusa, intenzivnih boja i odlične kompaktnosti svih sastojaka.

Bila sam dosta skeptična prema celom piletu na roštilju. Stavljena su 4 cela pileta u roštilj, uspravljena na malim i punim limenkama piva, u koje su dodati beli luk zdrobljen i svež ruzmarin. Piletina se pekla na indirektnoj vatri, to znači da je briket bio sa leve i desne starne roštilja, a u sredini alu posuda sa vodom. Pri poklopljenom roštilju i temperaturi od 220°C, piletina se pekla na vrelom vazduhu koji je cirkulisao kroz roštilj. Posle 1,5-2 sata piletina je bila savršeno pečena i rumena, a posebna aroma piletine je bila fantastična. Jer je na briket dodato aromatično iverje od jabuke i oraha, koje je dvadesetak minuta bilo potopljeno u vodu, taman dok se vatra razgorela.

 

Bila sam oduševljena svim dodacima za roštilj, kao što su kamen za pizzu Weber, Vok gusani (Weber u kome se pravio rižoto), tava gusana Weber, ugalj i briket Weber koji gore po 3-4 sata, aromatično iverje sa ukusima jabuke, oraha, viskija.. Na kraju sam i sama videla  razliku između plinskih roštilja i roštilja na ugalj. Prednost bi po ukusima i zabavi dala roštiljima na ugalj. Sva ova dodatna oprema Weber se koristi u kombinaciji sa roštiljima na ugalj, tako da je uživanje u svoj toj pripremi oko roštilja i namirnica zagarantovano. Mada su i plinski roštilji dobri, nema prljanja i zezanja oko vatre, temperatura se postigne za “tili”čas. Meso nema tu aromu dima, ali gusane rešetke koje su obložene keramikom zbog lakšeg održavanja, daju mesu savršen izgled.

 

Brzi desert od banana, smeđeg šećera i cimeta, poslužen uz sladoled, bio je pun pogodak, posle ogromne količine raznovrsnog mesa! Drago nam je što smo sve to videli i naučili ipak nešto, nadamo se da će “novo doba roštiljanja” i Grill Akademija biti zastupljenije i kod nas u Srbiji.

Sa lica mesta: Andrijana Žigić

Sponzor: VremeJeNovac.rs

 

Pročitano 7192 puta