Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 22 jun 2015 17:29

Čitaoci pišu Istaknut

Napisao Predrag Pejic
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

                                                                      Kraljica Vaše vikendice   

Kraljica Vaše vikendice ,,Kotlovina''. Zaljubljeni u dobru hranu prečesto se odriču zadovoljstva spremanja zdrave i ukusne hrane spremljene na drvima u  prirodi ili vlastitom dvorištu. Jeste da to nije moj slučaj pošto  to volim, posle svih ovih godina iskustva i improvizacija uskakanja u situacijama ,,Ode mast u propast"  Idealno rešenja za neodricanje i siguran uspeh je ,,Kotlovina''.

Sve ono što je problem kod roštilja, kod kotlovine postaje zanemarivo ili svedeno na minimum.

Vatra, žar, ugalj za roštilj, vetar, kiša, sunce koje bije u mali mozak, dim koji izjeda oči, pregorelo, zagorelo, presušeno, iskrivljena kičma, miris roštilja koji Vas proganja, zajedno sa mačkama i kučićima, do tuširanja.

Predrag Pejic

Da krenemo od vatre: vatra za kotlovinu nije zahtevna, bitno je da postoji jedino pravilo, da Vam drvo ne dodiruje tanjir za kotlovinu, na taj način će tanjir da se zadrži u vasoj kuci veći broj generacija.

Žar kao briga: kotlovina se ne sprema na žaru , već na plamenu pa Vam ta briga otpada, kao i lov na džakove sa ugljenom za roštilj.

Vetar moze da duva koliko mu je god volja, on nema uticaja na Vas i vatru.

Kiša, to malo vode neće da škodi Vasoj kotlovini, a kotlovina i Vi uvek mozete da budete zaštićeni od kiše samo izbacite čunak napolje.

Sunce koje Vam bije u mali mozak. Vi ste u hladovini, kotlovina je na suncu. Dva minuta da okrenete meso, krompir ili promešate povrće, nisu problem.

Kotlovina ima čunak, tako da je dim daleko od vaših očiju.

Pregorelo, zagorelo, presušeno. Sa kotlovinom je to neizvodivo, pošto se pečeno meso na kraju malo dinsta u saftu od povrća.

Iskrivljana kičma: Visina kotlovine, kao pribor koji koristite Vam omogućava da stojite normalno, okruženi prijateljima koji ne beže zbog dima, već uživaju u spremanju zajedno sa Vama, druženje vam je i cilj.

Miris koji Vam se uvlačio u odelo, kožu, kosu, nije takav da nadjača apetit i zasite čula, pa da izgubite  apetit, ponovo gozba sa prijateljima počinje.

Vatra je sigurna, tanjir kotlovine ste napunili vodom  da ne izgori i da se lako opere. Tanjir se naravno pere kasnije, nema potrebe za žurbom, čeka Vas gozba iz kotlovine. I obavezno, baklave sa makom za kompletan carski obrok Vaše Kraljice Kotlovine. Prijatno!

Predrag Pejić

Pročitano 3145 puta